Organisk vs. betald sökning

Organisk vs. betald sökning

Organisk vs. betald sökning

Det moderna livet är grundligt kopplat till användningen av sökmotorer. Tänk bara på hur ofta du föreslår “Googla det” när du behöver förslagsvis någon slags information. En bråkdel av en sekund efter att du sökt efter något på en sökmotor som Google (eller andra som Yahoo och Bing, som stadigt klättrar i marknadsandel), finns miljoner resultat på sökmotors resultatsidan. I listan hittar du en blandning av både organiska och betalda resultat. Skillnaden mellan de två har mycket att göra med hur de kom dit.

Organisk sökning:

Organiska sökresultat är de obetalda avsnitten på sökmotors resultatsidan som bestäms utifrån innehållets relevans för sökordsfrågan snarare än på grund av sökmotormarknadsföring. En webbplats kan dra nytta av organisk sökning genom att presentera webbplatsen för Google som ska arkiveras och sedan göra webbsidor som är beroende av specifika nyckelord som webbplatsen fokuserar på. En webbplats organiska rangordning kostar inget belopp varje månad. Den viktigaste kostnaden är tiden och ansträngningen att komma till den rankningen.

Betald sökning:

Betalda sökningar är annonser. Sökmotorer visar annonser i närheten av organiska sökresultat. Detta är det primära sättet sökmotorerna tjänar på. Annonser visas nästan konsekvent högst upp i ett sökresultat eller i en vänster / höger sidofält. Betald sökning fungerar på en betal-per-klick-modell. Betald sökning är en typ av kontextuell reklam där webbplatsägare betalar en avgift för att deras webbplats ska visas i toppsidan för sökresultat.

ORGANISK SÖKNING VS. BETALD SÖKNING

 • Organiska sökresultat visas på mitten av sidan.
 • Betalda sökresultat visas högst upp på webbsidan.
 • Organisk sökning får mindre klick.
 • Betald sökning får fler klick.
 • Organisk sökning är en lång process för att få rankning i en av de högsta positionerna.
 • Genom att betala ett stort belopp kan webbplatsen snabbt rankas.
 • Trafiken är bättre än andra former på organisk.
 • Trafiken är inte bättre än andra former på betald.
 • Konvertering är inte lika bra som betald söktrafik.
 • Högoptimerade sökord genererar fler konverteringar på betald.
 • Organisk är långvarigt.
 • Trafiken stannar om betalningen per klick stoppas.

Fyra fakta om sökning:

 1. Organisk sökning är 5,66 gånger bättre än betald sökning.
 2. 1 av 10 blogginlägg intensifieras, vilket innebär att deras organiska söktrafik ökar med tiden.
 3. Maximala sökfrågor är 4 ord eller längre.
 4. Betald klickfrekvens har haft en minuts ökad prestanda från 2015 (3,38%) till 2018 (3,82%). (Källa- JumpShot Clickstream Data)

Vedlegger nedanför en förklarande video om SEO och PPC.

https://www.youtube.com/watch?v=GfaZkn67jvo


Slutsats:

Organisk söktrafik kommer från människor som hittar affärslänkar bland sökmotorresultaten. SEO-optimering påverkar organiska sökresultat. Betalad söktrafik tillskrivs besökare som klickar på en länk i en annons eller sponsrad lista som ett företag har betalat för att visas högst upp i sökresultaten.

Båda metoderna har sin egen unikhet eller fördelar, men man tror att organisk sökning är mer effektiv än betald sökning på lång sikt. Betald sökning som är extremt kostsam kan vara fördelaktigt endast under en liten tidsperiod.

Källor:

https://www.webfx.com/internet-marketing/organic-search-vs-paid-search.html
https://www.impactbnd.com/blog/organic-search-vs-paid-search

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *