Growth Hacking

Growth Hacking

Growth Hacking är en marknadsföringsstrategi som använder snabbt experiment över olika kanaler och produktutvecklingsvägar för att bestämma det mest effektiva sättet att skala och växa ett företag. Till skillnad från konventionell marknadsföring fokuserar growth hacking på mål, resultat och lönsamhet, inte på processer, så det följer inte alltid en metod. En growth hacking är mindre orolig för de steg som bör vidtas eller verktyg som bör användas och mer intresserad av att använda analytiskt tänkande för att identifiera tillväxtmöjligheter. Tillväxthackning adopteras ofta av nystartade företag och företag som vill få exponering och växa sina intäkter och kundbaser snabbt samtidigt som de använder lågkostnadslösningar och håller kostnaden per kundförvärv på ett minimum.

En kombination av metoder kan användas av growth hacking för att uppnå mål: viral marknadsföring, sociala medier, riktad annonsering, omvänd teknik, SEO, e-postmarknadsföring, samt innehållsmarknadsföring, analys, A / B-test, optimering av konverteringsgraden och många andra.

Vad är skillnaden mellan Growth Hacking och Marknadsföring? Growth hacking tar ett längre ansvar i säljtratten än klassisk marknadsföring. Detta är för att kunna påverka och förstå samtliga steg i kundresan, från Awareness ända ner till Revenue. Stegen i “tratten” benämns lite olika, men en vanlig definition är det som kallas för “Startup metrics” eller “Pirate Metrics”, förkortat.

Man kan säga att det finns fem skillnader mellan marknadsföring och growth hacking:

  • En growth hacker använder hela tratten, där de flesta marknadsförare bara tittar på medvetenhet och förvärv.
  • En growth hacker kör experiment; han testar vilken riktning som fungerar bäst, där en marknadsförare ofta fokuserar på en metod.
  • En growth hacker fungerar datadriven, där det inte är fallet för de flesta marknadsavdelningar.
  • En growth hacker har vissa tekniska färdigheter, såsom programmering, verktyg och automatiseringar.
  • En growth hacker är involverad i produkten eftersom han bland annat måste vara uppmärksam på att behålla aktiva kunder.

Vedlegger en video nedan som enkelt och kort förklarar vad Growth hacking är.

Exempel på growth hacking använt av känt företag är Airbn
 Airbnb började som ett team av fattiga killar i San Francisco, de lät främlingar krascha i deras hem när hotellen var slutsåld. Det var så de kom med denna guldvärda idé. Till en början använde de en traditionell marknadsföringsstrategi som kombinerade word of mouth och PR-täckning för att få exponering. De nådde ut till sin målgrupp genom att delta i tekniska evenemang där det troligtvis var brist på bostäder och en pool av tidiga antagare av nya idéer.

 Medan de fortfarande befann sig i ett tidigt skede, fick de reda på en annan enkel lösning för att drastiskt öka antalet bokningar: förbättra bilderna på deras webbplats. För att förbättra bildkvaliteten började de först resa för att fotografera värdlägenheter själva. Senare kunde de anställa en horde fotografer över hela världen för att göra jobbet på begäran. Det allsmäktiga hacket som fyrade upp Airbnb: s tillväxt: det geniala Craigslist API-omvända engineering-hacket. Med andra ord, den här lösningen gjorde det möjligt för Airbnb-användare att korslägga sina listor på Craigslist, vilket gav dem tillgång till den enorma användarbas som redan finns.  

Källor:

https://growwithward.com/what-is-growth-hacking/#growth-hacker-skills
https://growthhackers.se/vad-ar-growth-hacking/

One thought on “Growth Hacking

  1. Fint innlegg om growth hacking! Kult at du bruker Airbnb som eksempel, deres historie var også mitt første møte med growth hacking for noen år siden.
    Liker at du bruker både video, illustrasjoner og punktliste for å få litt variasjon underveis i innlegget ditt.

    Tror du det er noen ulemper ved å ha fokus på growth hacking?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *