Google power search

Google power search

I dagen samfund använder vi oss av olika digitala verktyg och sökmotorer.  Google står för en stor omfattning på 3.5 billioner sökningar var dag. Volymen av sökningar ökar stadigt och för vart år som går stiger den siffran med 10%.

http://connymanero.weebly.com/blog/day-56-why-use-the-plus-sign-when-searching-the-internet

I dessa dagar har man möjlighet till att använda sig av mobiltelefonen till allt som faller en in. Det finns nu inga begränsningar till vad en smartphone är kapabel att användas för.  Du kan nu optimera tiden genom att ta ett jobbsamtal på vägen till ett möte och samtidigt gå igenom dokument under tiden som du söker upp relevant information för en kund. Enligt statistik ser vi idag att människor använder sin smartphone mer än någon annan digital teknologi.  60 % av alla sökningar gjord via Google går via mobila enheter och om vi ser 5 år tillbaka är talet nästan halverat till 34%. Med tillgång till all den information som nu finns ute har Google valt att lagat en kurs som ska hjälpa dig att bli mer digital kompetent och optimera din sökningsförmåga.  

Google power search

Google power search är en digital kurs som hjälper dig att mer effektivt finna fram den fakta du söker. Denna kursen är gratis och är skapad av Daniel Russel som är Senior forskare för Google.  

Kursen är uppdelad i sex olika delar som startar med en grundkurs och ger tips på en basisförklaring hur power search fungerar. Var del består av olika sektioner som du skall genomföra, där finner du en blandning videoklipp, praktiska uppgifter med ett avslutande prov. Efter genomfört kurs kommer du att sitta inne med de grundläggande kunskaperna plus en smartare användes av Google power search och med redskap som du med sannolikhet inte visste fanns.    

Under finner du en video som är taget ifrån kursen där du får enkelt får förklarat av Matt Cutts om hur Google power search fungerar.

https://www.youtube.com/watch?v=kfgJrR-V7Pk&feature=emb_title

Utifrån denna kurs har jag tagit ut och valt att fokusera på fem punkter:

Nyckelord

Google är en stor sökmotor som bidrar med att du får många resultat i ditt sök som du gör. Därför är det betydande vilket ord du tar valet om att skriva för att snabbast och smartast komma fram till den information som du är ute efter. Här handlar det därför om att finna vilka nyckelord som är mest beskrivande för just din sökning.

Sökning med bild

Om du undrar var en bild ursprungligen är tagen ifrån eller bildens historik så kan du nu använda dig av Google image. Med hjälp av denna funktion kan du ta en bild lägga till den till enheten och utifrån den få en mer detaljeradinformation om bilden och vart den kommer ifrån, vart och när den är tagen.  

Olika sökmotorer

Google har ett ut val av olika sökmotorer beroende på vilken form för information det är du är ute efter. Om du letar efter akademiska artiklar och läse material kan du exempelvis ta användning av Google Scholar där finner du ett stort och brett valg av information.

Nyckelordsordning

Varje sökning blir påverkad av uppbyggnaden på dina sökord. Därför är det viktigt att fokusera på ordningen du skriver och hur många ord du använder så att du slipper att mota onödig information vid dina sökningar. Ordningen på orden har betydelse för vilket resultat du kommer att få om du exempelvis söker information om bil och dess årgång.  

Exkluderande sök

När du exempelvis ska söka på ett matlagningsrecept och har en allergi eller tillaga mat utan en viss ingrediens kan du nu enbart använda dig av ett minustecken i ditt sökord. Som brödvetemjöl som kommer du att olika förslag på recept med bröd utan vetemjöl.

Intresserad av mer kunskap för Google power search och bli mer digital kompetent så anbefaller jag att genomföra denna kurs.

källor:

https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course
https://www.google.com/intl/no/search/howsearchworks/algorithms/
https://www.internetlivestats.com/google-search-statistics/
https://www.statista.com/statistics/277125/share-of-website-traffic-coming-from-mobile-devices/
https://www.statista.com/statistics/275814/mobile-share-of-organic-search-engine-visits/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *